Meteen naar de inhoud

beleggingen

Je hoort tegenwoordig steeds vaker succesvolle verhalen over mensen die hun geld in onroerend goed investeren. Ze bouwen snel een passief inkomen op of voorzien op deze manier in hun eigen pensioen. Is beleggen in onroerend goed voor iedereen weggelegd? En hoe begin je? Bij DPS Properties zijn we gespecialiseerd in vastgoedbeleggingen. Je kunt bij ons terecht als je interesse hebt om (een deel van) je vermogen te beleggen in vastgoed.

Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is het investeren van geld in onroerende goederen met het doel een rendement te behalen op je ingelegde geld. Het rendement, de verhouding tussen opbrengst en inleg, is meestal weergegeven in procenten. Hoe hoger het percentage van het rendement, hoe meer winst de belegging oplevert. Maar dit betekent meestal ook een hoger risico.

Vaak hoor je beleggers spreken over het creëren van een passief inkomen. Dit is een inkomen dat niet afkomstig is uit loondienst. Door te beleggen in vastgoed kun je door middel van de maandelijkse huurinkomsten een passief inkomen creëren. Toch betekent dit niet automatisch dat je er helemaal geen inspanningen voor hoeft te leveren. Vaak moet er aan net gekochte panden wel het een en ander verbouwd of opgeknapt worden. Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen dat er goede huurders in zitten en komt er een stukje administratie bij kijken.

Het lastigste aan vastgoedbeleggen is weten hoe je moet beginnen. Veel mensen denken dat je al een behoorlijk eigen vermogen moet hebben om in vastgoed te beleggen. Toch valt dat reuze mee. Met name dankzij de overwaarde die de meeste mensen op dit moment in hun eigen woonhuis hebben, in combinatie met de mogelijkheden van een hefboomwerking. Sterker nog, hoe minder eigen geld je investeert, hoe hoger het rendement kan zijn.

Soorten beleggingen

Er zijn verschillende soorten vastgoed waarin je kunt beleggen:

  • Woningen
  • Kantoren
  • Winkelpanden
  • Bedrijfspanden

Deze hebben elk hun voor- en nadelen en er zitten verschillen in het beoogde rendement en het risicoprofiel. Bij DPS Properties adviseren wij je graag over de factoren om rekening mee te houden.

Rendement op vastgoedbeleggingen

Rendement op vastgoed is je opbrengt of ook wel de winst die voortvloeit uit je investering. Er zijn twee verschillende soorten rendementen.

  • Directe rendement
    Investeer je in vastgoed en ga je het verhuren, dan is de maandelijkse huurprijs minus kosten je directe rendement.

  • Indirecte rendement
    Vastgoedwaarde stijgt in de loop der tijd. Deze stijging is je indirecte rendement. Je hebt het niet meteen, maar bent er wel zeker van.

Ligt de woning op een toplocatie, dan kan het directe rendement lager liggen dan wanneer de woning op een mindere locatie ligt. Echter kun je dan op de lange termijn wel een waardestijging van het pand zelf verwachten.

Voor- en nadelen van beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed staat bekend als een van de slimste investeringen, het is natuurlijk niet geheel risicovrij en de verliezen door fouten en onervarenheid kunnen snel oplopen.

Er blijft altijd een vraag naar woningen en er is eigenlijk altijd wel een tekort aan woningen. Je kunt een hoger rendement behalen met vastgoed dan met veel andere manieren van beleggen, met name in vergelijking met de spaarrente. En door de hefboomwerking kun je dit rendement verder verbeteren en je beleggingen uitbreiden. Daarnaast investeer je met het huis als onderpand, dit is tastbaar en zal altijd een bepaalde waarde behouden. Je loopt eigenlijk nooit het risico je volledige belegging kwijt te raken. Ook is het beleggen in onroerend goed niet gevoelig voor inflatie. De waarde van woningen stijgt over het algemeen met de inflatie mee. Het grootste voordeel van beleggen in vastgoed is dat het een vaste inkomensstroom oplevert, het passief inkomen.

Er kunnen altijd onverwachte reparatiekosten ontstaan. Ook als er onverhoopt geen huurinkomsten zijn, lopen de regelmatige onderhoudskosten, belastingen, rente en aflossingen gewoon door. Dit kan niet alleen bij leegstand voorkomen, maar ook bij huurders die niet willen betalen. En een huurder is beter beschermd door de wet dan de verhuurder. Een ander nadeel is dat je geld niet heel liquide is. Mocht je om welke reden dan ook snel je geld nodig hebben, dan is een huis niet even snel verkocht. Als laatste staat vastgoed gelijk aan hoge investeringen en dus kunnen eventuele fouten ook duur zijn.

Hoe kan DPS Properties mij helpen bij vastgoedbeleggingen?

Wij helpen je met het opstellen van je beleggingsstrategie. Dit doen we op basis van jouw voorkeuren, financieringsprofiel en risicoprofiel. We gaan kijken naar welk type vastgoed (woning, winkelpand of bedrijfsruimte) het beste bij je past, maar kijken ook naar de locaties of buurten die voor jou interessant zijn. Ook kijken we naar de staat van de woningen die geschikt zijn voor jouw beleggingsstrategie. Zo kun je investeren in een kluswoning of in een instapklaar beleggingspand.

Wij kennen de Haagse vastgoedmarkt als geen ander en kunnen voor je als sourcing partner op zoek naar het juiste pand om in te beleggen. Vaak is het beste rendement te behalen op woningen die aangekocht worden voordat deze op Funda te koop komen te staan. Deze off-market deals zijn vaak onder de marktprijs te verkrijgen, en met een goed rendement te verhuren of door te verkopen.

Zodra we een interessante woning gevonden hebben, doen wij het vooronderzoek voor je. We bestuderen het bestemmingsplan, doen kadastraal onderzoek en geven bouwtechnisch advies.

Indien het pand geschikt blijkt en de calculaties goed uit vallen, kunnen we de onderhandelingen met de verkopende partij uitvoeren. Zodra ook dit succesvol is afgerond, voeren wij de juridische controle uit op de koopovereenkomst.

Zodra je een pand gevonden hebt waar je mogelijk in wilt investeren, helpen wij je met het calculeren van het beoogde rendement. Door onze ervaring weten wij precies met welke kosten je rekening moet houden en wat de mogelijke huurinkomsten kunnen worden. Ook kunnen we je adviseren over welke werkzaamheden meerwaarde creëren voor een hogere huurprijs. Bijvoorbeeld het toevoegen van een dakkapel of het energiezuiniger maken van de woning.

Het is belangrijk om te zorgen dat er zo weinig mogelijk leegstand is, dit gaat namelijk ten koste van je rendement. Daarom kunnen wij als makelaar je helpen met het zoeken naar geschikte huurders. Vaak hebben wij al een huurder voor je klaar staan om in de woning te trekken zodra deze beschikbaar komt. We filteren de huurders op betrouwbaarheid en inkomen en doen een grondige achtergrondcheck naar de huur- en betalingshistorie. Uiteraard stellen we ook deugdelijke verhuurcontracten voor je op om (juridische) problemen te voorkomen. 

Als vastgoedbeheerder kunnen wij je compleet ontzorgen bij het beheer van je woning(en). Zo heb je ook na het verhuren van je woning geen omkijken naar het beheer, onderhoud of contact met de huurders. Bovendien is het fiscaal aantrekkelijk
om de werkzaamheden die voortvloeien uit het
beleggen in vastgoed
uit te besteden.

Bij de Belastingdienst wordt zelf verhuren gezien als inkomen in box 1, omdat je arbeid verricht. Dit betekent een veel hogere belastingdruk dan wanneer je inkomen in box 3 (inkomen uit beleggingen) zou hebben. Door het vastgoedbeheer uit te besteden voorkom je dat je om die reden wordt aangeslagen in box 1.

Het kan je daarom veel geld besparen door het beheer van je beleggingspand(en) uit te besteden aan DPS Properties. Wij kunnen je pand regelmatig inspecteren, de huurinkomsten incasseren en de communicatie met de huurders verzorgen. Daarnaast schakelen we monteurs in bij problemen en zorgen dat er tijdig onderhoud plaats vindt. Dit is niet alleen goed voor je eigen rust, maar dus ook belangrijk voor de Belastingdienst.

Wil je aan de slag met vastgoedbeleggingen?